Η ιστοσελίδα σας και η κρυπτογράφηση SSL

Από τον Ιανουάριο 2017 η Google τιμωρεί τα website που δεν έχουν SSL

Από τον Ιανουάριο του 2017 ξεκινά η Google να εμφανίζει στον Chrome browser μια ένδειξη αν η ιστοσελίδα που επισκέπτεται ο χρήστης παρέχει κρυπτογράφηση ή όχι (αν έχει δηλαδή πιστοποιητικό ασφαλείας ή όχι).

Τι σημαίνει αυτό και τι επίπτωση έχει για την ιστοσελίδα σας; Ενώ μέχρι και το 2016 όταν επισκέπτεται κάποιος μια ιστοσελίδα με Google Chrome δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ύπαρξη κρυπτογράφησης ή όχι. Από τον Ιανουάριο του 2017 όσα domains δεν έχουν SSL θα «τιμωρούνται» με την εμφάνιση της ένδειξης “Not secure” σε όσους χρήστες χρησιμοποιούν τον Chrome Browser.

Το περίφημο λουκετάκι στον Chrome εμφανίζεται δίπλα στο URL της σελίδας ή όχι με πράσινο ή κόκκινο χρώμα μόνο αν επισκεφθείς ο χρήστης σελίδα https:// και τότε μόνο υποδηλώνει:

  • την ύπαρξη ή όχι κρυπτογράφησης (εμφανίζεται το λουκετάκι)
  • την ύπαρξη έγκυρου πιστοποιητικού (το λουκετάκι είναι πράσινο)
  • την ύπαρξη προβλήματος με το πιστοποιητικό, όταν έχει λήξει (το λουκετάκι είναι κόκκινο ή εμφανίζεται το Χ)

Τι αλλάζει από τον Ιανουάριο του 2017

Μέχρι και σήμερα οι χρήστες ενδιαφέρονταν για κρυπτογράφηση και το λουκετάκι μόνο όταν επρόκειτο να κάνουν κάποια αγορά και θα έδιναν τα οικονομικά τους στοιχεία (πιστωτική κάρτα) σε κάποια φόρμα μιας ιστοσελίδας.

Η αλλαγή συνίσταται στο ότι η αναφορά θα υπάρχει πλέον ακόμα και όταν κάποιος επισκέπτεται τη σελίδα ενός domain χωρίς κρυπτογράφηση με http:// και συνεπώς καθιστά αναγκαία τη στροφή στην κρυπτογράφηση και το SSL για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης στο χρήστη και την τόνωση του αισθήματος ασφαλείας κατά την περιήγησή του στην ιστοσελίδα σας.

Πρόσθετα η ύπαρξη SSL αποτελεί Ranking factor

Πρόσθετα υπάρχει αναφορά περί του γεγονότος ότι η ύπαρξη ή όχι του SSL θα αποτελεί κριτήριο για την κατάταξη των ιστοσελίδων στον αλγόριθμο της Google. Οι ιστοσελίδες που έχουν κρυπτογράφηση δεν θα επηρεαστούν, ενώ εκείνες που δεν έχουν θα υποχωρήσουν στις αναζητήσεις. Κάτι αντίστοιχο με το moblie friendly και την υστέρηση που επιβλήθηκε στις ιστοσελίδες που δεν είναι φιλικές σε όλες τις συσκευές.

Ακόμα κι όταν ο χρήστης δεν μεταδίδει οικονομικά στοιχεία πιστωτικής κάρτας, αλλά απλά θα συμπληρώσει μια φόρμα επικοινωνίας για να σας στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η μετάδοση θα είναι ασφαλής και κρυπτογραφημένη μέσω πιστοποιητικού ασφαλείας SSL. Σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο κόμβο δεν θα είναι δυνατή η παρακράτηση των στοιχείων του χρήστη και η ασφάλεια της επικοινωνίας αυξάνεται δραματικά.

Η κίνηση αυτή από την Google ωθεί ουσιαστικά σε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο!

Την ανακοίνωση της Google μπορείτε να βρείτε εδώ: Moving towards a more secure web

Η Marinet πρωτοστατεί στο χώρο της φιλοξενίας και προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικής προώθησης και μάρκετινγκ, διαχείριση social media και διασπορά τουριστικού προϊόντος σε περισσότερα από 600 ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Marinet στο τηλέφωνο (+30) 210 4101130 ή από την φόρμα επικοινωνίας: Φόρμα επικοινωνίας με την Marinet ΕΠΕ.

No Comments

Post A Comment